Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Oikeus elämään







Faktat

Uskomme, että rehellisen tiedon saaminen niin vauvan kehityksestä kohdussa kuin abortin seurauksista naiselle on äärimmäisen tärkeää aborttien määrän vähenemisessä. Kohdussa olevista vauvoista puhutaan julkisessa keskustelussa ”solumöykkyinä”, ja lääketieteellisesti alkioina ja sikiöinä.


Moni nainen päätyy aborttiin uskoen, ettei hänen kohdussaan vielä ole ”oikeaa” vauvaa. Siksi on hyvin tärkeää, että jokainen ihminen tietäisi enemmän vauvan kehityksestä kohdussa


Useille naisille totuuden kohtaaminen abortin jälkeen on murskaavaa. Tähän osioon on koottu tiiviisti tietoa vauvan kasvusta kohdussa, abortin seurauksista naiselle sekä abortin tekotavoista.


Käytämme tarkoituksella termejä kuten syntymätön lapsi ja kohdussa oleva vauva. Alkio ja sikiö ovat lääketieteellisiä termejä, jotka välillä hämäävät muistamasta, että kyseessä on vauva, lapsi – vain vielä kohdussa oleva.

Vauvan kasvu kohdussa

(Tiivistelmä lääkäri Marika Kaksosen kokoamasta dokumentista, joka löytyy tässä. Dokumenttia lainattu luvalla)


Huomio: Raskausviikot lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Näin ollen syntymättömän vauvan raskausviikoissa ilmoitettu virallinen ikä on suunnilleen kaksi viikkoa enemmän kuin vauvan todellinen, hedelmöityksestä laskettu ikä.

Kehitysvaiheita

1-3 viikkoa

Kolmannella hedelmöitysviikolla keskushermosto alkaa kehittyä, ja noin 22-23 päivää hedelmöityksen jälkeen sydän alkaa lyödä. Samaan aikaan kasvot, silmät ja korvat alkavat kehittyä.


5 viikkoa

Viidennellä viikolla hedelmöityksestä silmät, nenä ja suu ovat jo erotettavissa ja kuudennella viikolla silmäluomet alkavat kehittyä ja vauva pystyy liikkumaan spontaanisti.


7 viikkoa

Seitsemän viikkoa hedelmöityksestä vauva voi nikotella sekä liikuttelee ylä- ja alaraajojaan. Kahdeksan viikon jälkeen hedelmöityksestä kasvot, sormet ja varpaat ovat muodostuneet. Nyt vauva näyttää jo selvästi ihmiseltä. Vauva voi venytellä, kääntää päätään ja koskettaa kasvojaan. Tähän aikaan voidaan myös jopa havaita ensimmäisiä merkkejä oikea- tai vasenkätisyydestä!

8-9 viikkoa

Yhdeksän viikkoa hedelmöityksestä lapsi haukottelee ja voi niellä lapsivettä, ja 10 viikkoa hedelmöityksestä kynnet muodostuvat.


11-12 viikkoa

12 viikkoa hedelmöityksestä vauvan ulkoiset sukupuolielimet ovat tunnistettavissa. Tällöin vauva voi myös puristaa huuliaan yhteen. Kaksosraskauksissa tämän ikäisten kohtuvauvojen on havaittu koskettavan sisarustaan tavalla, joka vaikuttaa sosiaaliselta eikä sattumanvaraiselta.

14 viikkoa

14 viikkoa hedelmöityksestä vauva voi reagoida kohtuun kuulemaansa musiikkiin liikuttelemalla suutaan. 



19 viikkoa

19 viikkoa hedelmöityksestä vauva reagoi käsivarsien, pään ja suun liikkeillä äidin silittäessä vatsaansa.




40 viikkoa

Täysiaikainen raskaus kestää noin 40 viikkoa. Yleensä on ajateltu, että vasta viikon 24 jälkeen syntyneet vauvat voivat selviytyä hengissä, mutta vuosi vuodelta yhä nuorempia ja pienempiä keskosia selviää.

Curtis Means - 21 viikkoa!

Nyt jopa vain 420 grammaa painanut, viikolla 21 syntynyt alabamalainen Curtis Means on selvinnyt tehohoidolla hengissä!


(https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008397770.html)


Tällä hetkellä Suomessa on laillista abortoida lapsi raskausviikolle 12 asti, 10 viikkoa hedelmöityksestä. Kuitenkin esimerkiksi poikkeavuuden (kehitysvamman) kohdalla abortti on laillista raskausviikolle 24 asti – eli kaikissa allakuvatuissa kehitysvaiheissa.


Uusi ihmisyksilö saa alkunsa hedelmöittymisessä, kun siittiösolu yhtyy munasoluun, ja mieheltä ja naiselta tulleet kromosomistot yhdistyvät. Tästä hetkestä asti kyseessä on elävä ihmisyksilö, jolla on ainutkertainen geneettinen koodinsa eli DNA:nsa. Kaikki ominaisuudet, kuten sukupuoli sekä silmien väriin ja temperamenttiin vaikuttavat perintötekijät määräytyvät hedelmöityksessä.


Kun hedelmöityksestä on kulunut vain viisi päivää, pieni ihminen koostuu jo yli sadasta solusta ja solujen erilaistuminen on alkanut!

Abortin seuraukset naiselle


Abortissa menetetään aina jo alkanut ihmiselämä riistämällä syntymättömältä vauvalta oikeus elämään. Tätä abortin todellisuutta peitellään ja vääristellään. Abortti on siis suuri ja traumatisoiva asia, jolla on paljon seurauksia naiselle.


Psyykkisesti abortti lisää masennusta, päihteiden käyttöä ja itsetuhoisuutta sekä aiheuttaa lisääntynyttä ahdistuneisuutta vielä vuosia toimenpiteen jälkeen.


Suomalaistutkimuksen mukaan itsemurhariski abortin jälkeen on jopa kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna. Erään meta-analyysin mukaan abortin läpikäyneillä naisilla on 81 prosenttia korkeampi mielenterveysongelmien riski, ja jopa lähes 10 prosenttia kaikista mielenterveysongelmista liittyy aborttiin.



https://www.bmj.com/content/313/7070/1431

Abortin tekeminen


Suomessa abortit tehdään yleensä lääkkeillä raskausviikolle 9 saakka. Senkin jälkeen viikolle 12 asti abortti voidaan tehdä lääkkeillä, mutta myös kirurginen kaavinta on mahdollinen.


Lääkkeellinen abortti tehdään kahdella lääkkeellä: mifepristonilla ja prostaglandiinilla. Ensimmäisen lääkkeen, mifepristonin vaikutus on progesteronin normaalin vaikutuksen estäminen kohdun limakalvolla ja kohtulihaksessa sekä kohdunsuun pehmentäminen. Lääke aiheuttaa vauvan menehtymisen n. 54-92 prosentissa tapauksista, mutta mikäli vauva selviää hengissä, lääke ei aiheuta sikiövaurioita. Jos olet ottanut mifepristonin, voit jättää abortin kesken ja olla ottamatta toista lääkettä. Kaksi päivää myöhemmin otettava prostaglandiini käynnistää kohdun supistelun ja aiheuttaa sen tyhjentymisen niin, että vauva tulee ulos ja kuolee.


Jos siis olet ottanut vasta mifepristonin, mutta sinua ahdistaa ja kaduttaa, voit ottaa yhteyttä teratologian tietopalveluun (n. 09 471 765 00, ma ja pe 9-13, ti ja to 9-15, ke 12-16). Joka tapauksessa ensimmäisen lääkkeen otettuasi voit lopettaa prosessin ja vauvallasi on vielä mahdollisuus selviytyä!